The Northern Link Towers Blend Into Stockholm's National City Park

 - Jul 7, 2017
References: archdaily
Because Northern Link's new ventilation towers are located within National City Park in Stockholm, the industrial, infrastructural pieces needed to blend into the surrounding environment so as to reduce their visual impact on the nature in the region. To achieve that tricky feat, Rundquist Arkitekter, the studio behind the project, clad the towers in wooden tiles and gave them a graceful, organic shape.

A cross-section of the top and base portions of the Northern Link towers would reveal precisely the same shape. However, rather than rising uniformly, the upper opening is offset about 45 degrees from the base. This causes the structural lines of the towers to gently angle as they rise, giving the structures the appearance of a tree trunk — fitting considering the location.