House JRv2's Rooms are Embedded Into a Berm

 - Jun 27, 2017
References: studiodemateria & dezeen
House JRv2, a newly built family home in Poznan, Poland, has an inverted design when compared to the average living space. Rather than a ground floor living area with an attached garage and rooms on the upper floors, House JRv2's garage makes up the top floor of the residence. The home achieves that seemingly illogical feat by partially embedding the living spaces into a natural berm that stretches across its property, allowing both the garage and the living areas to be at ground level depending on one's perspective.

One of the biggest benefits of the embedded living spaces in House JRv2 is privacy. Though the rooms have floor-to-ceiling windows, those windows look out onto the back of the home, while the front facing side is entirely obstructed by earth. Indeed, the home looks like little more than an infrastructural outpost from the front.