Volvo Installs a Seawall in Sydney That Battles Pollution

 - Feb 2, 2019
References: volvocars & dezeen
This living seawall is located on the coast of Sydney's harbor and it is placed there by Swedish automaker Volvo. The hexagonal structure is created to contribute to sustainability and to promote biodiversity.

Volvo's living seawall is strategically shaped. The exterior consists of an irregular mosaic of tiles — 50 in total. The overall aesthetic is reminiscent of "the root structure of native mangrove trees." This innovative design is a contradiction to the traditional alternative as it welcomes and attracts marine wildlife. Attached to the surface of the existing wall, it is made with marine-grade concrete and recycled plastic fibers.

The automaker created the living seawall through a collaboration with the Sydney Institute of Marine Science and Reef Design Lab and as a result, fostered an environmentally safe space that strengthens aquatic life near urban sites.