Bijlmerbajes Prison is Transforming into a Pedestrian-Friendly Square

 - Sep 14, 2017
References: archdaily & dutchnews.nl
Amsterdam's Bijlmerbajes prison, which closed permanently in 2016, is set to undergo an environmentally friendly re-design as LOLA Landscape and OMA have partnered to bring the city a large, energy-neutral development.

The 7.5-hectare site will be powered entirely by clean energy and primarily built from recycled materials. The new space will serve as a cultural central offering city inhabitants a pedestrian-only environment, complete with bridges, bike paths and luxury apartment complexes. With the exception of one building, the former prison towers will be demolished, while the remaining will be transformed into a "green tower" complete with a "vertical park and urban farming."

This pedestrian-friendly cultural center will also feature an art and design building, a school, a restaurant, a health center and an underground parking lot.