The Etobicoke Civic Centre Uses a Clever Design to Keep Sheltered

 - Aug 4, 2017
References: dezeen
Henning Larsen Architects, a Danish firm, recently won a competition to design the upcoming Etobicoke Civic Centre in the west Toronto suburb of the same name. The design was selected thanks to a clever arrangement of buildings that will contribute to a comfortable microclimate in the center of the public square during the cold winter months.

The architects' design for the Etobicoke Civic Centre consists of a series of buildings that gradually increase in height. These buildings are arranged in such a way so as to channel the wind away from the central public square, keeping the area warmer for more extended periods. According to Henning Larsen's research, the design will extend comfortable temperatures in the area by up to five weeks each year.

The center is a response to a recent poll that found that Torontonians find the weather too cold throughout 60 percent of the year.