Superstar

This Wooden Maze Brings Clarity Instead of Convolution

By: Vasiliki Marapas - Published: • References: big.dk & dezeen
Danish architecture firm BIG has installed a hollowed wooden maze inside of Washington's National Building Museum. Visitors are invited to get lost in the concave labyrinth, which is located in the west court of the Museum's Great Hall. This shouldn't be too hard, if you consider that the Baltic birch plywood structure measures in at an impressive 18-square-feet.

Bjarke Ingels, the lead architect on the project, combined different historical maze styles to achieve the final design. His inspirations ranged from ancient Greek labyrinths to modern American corn mazes. Ingels explains, "The concept is simple: as you travel deeper into a maze, your path typically becomes more convoluted. What if we invert this scenario and create a maze that brings clarity and visual understanding upon reaching the heart of the labyrinth?"

The maze's perimeter height starts at five-and-a-half meters, which gradually scales down as visitors make their way to the center. Once you reach the middle, you're able to see your route out. Stats for Paradoxical Maze Installations Trending: This Quarter & Average
Traction: 1,301 clicks in 23 w
Interest: 1.9 minutes
Concept: Wooden Maze
Related: 85 examples / 65 photos
Segment: Neutral, 18-55+
Comparison Set: 31 similar articles, including: glass labyrinth installations, hypnotic lighting installations, and mirrored labyrinth installations.