This Water Traffic Control Building Looks Out Towards Local Waterways

By: Rahul Kalvapalle - Sep 10, 2014
References: wielaretsarchitects & designboom
The Wiel Arets architectural practice has built new office headquarters for the authority in charge of water traffic control near the border of Belgium and the Netherlands. The people working in this building are responsible for controlling surrounding canals, locks and sluices, all of which are situated near the river.

The water traffic control building has a curvilinear form that is the result of the need to regroup formerly separate control centers into one physical space. The elevated polygonal shape of the building enhances the quality of visibility from the inside looking out into the surrounding landscape.

The building's upper storey is covered with a pleasing pattern of dots cantilevered above a reflective pool. The underside of the structure bears silkscreened black glass that magnifies the amount of natural light coming from the liquid surface.

Photo Credits: designboom, wielaretsarchitects