Superstar

The Navarra Biomedical Research Center Features Sharp Accents

By: Jana Pijak - Published: May 19, 2012 • References: vailloirigaray and frameweb
The Navarra Biomedical Research Center features a serrated facade designed by VaĆ­llo & Irigaray architecture studio. The structure's enveloping aluminum shell stands out as a visual focal point, housing a hospital and research facility.

Fusing aesthetics with function, architect Juan Irigaray Huarte aimed to design a visually memorable architectural facade that traces the internal spaces of the large medical structure. The building's face is made up of varying sharp elements that overlap, making them resemble the edges of a serrated blade.

This facade shades the interior from sun exposure while regulating its temperature. The Navarra Biomedical Research Center is also home to a library, central hall, offices, service areas and a general store. An example of bold and purposeful design, this public pavilion pushes forward to challenge traditional design ideals.