This Montreal Home Features a Dynamic Staircase

By: Vasiliki Marapas - Dec 19, 2014
References: naturehumaine & dezeen
The defining feature of the Closse Residence, a Montreal home recently renovated by Naturehumaine, is the central staircase, which encased in an angular maple shell.

The architects opened up the internal plan of the 1960s home by tearing down partition walls. They erected the staircase to to fill the now-empty space, acting as a focal point. The staircase was specifically designed to work with the newly-restored gabled roof, which dictates the geometry of the rest of the house.

The staircase is so integral to design of the space, it is even made visible from the outside of the house, via a set of glazed patio doors, ensuring that its relationship with the roof can be better viewed.