The Timber Framework of the Light Shed is Still Visible

By: Alyson Wyers - Nov 3, 2014
References: fta.gotohp.jp & dezeen
The Light Shed designed by Japanese firm FT Architects uses corrugated plastic to create a peak-a-boo effect. The translucent plastic sheets showcase the wooden framework behind it. The photography studio also has a white angled roof.

Light Shed has a toilet in one corner and is "solely composed of essential functions required for a photographic studio." The open-plan studio has a multi-faceted gable roof intended to create added volume on a budget.

This also lessens the impact of the gable roof's horizontal support struts. The asymmetric form, instead, has three beams that support the structure. This negates the requirement for horizontal beams that could affect the height of the building. They used large interior logs to do this to contrast with the slim timber sections used for the framework.

The Light Shed was photographed by Shigeo Ogawa.