This Refurbished Indoor Swimming Center Retains Elements of the Original

By: Vasiliki Marapas - Nov 28, 2014
References: coulon-architecte.fr & dezeen
Architecture studio Dominique Coulon et AssociƩs redesigned an indoor swimming pool located in the Parisian suburb of Bagneux.

The architects revamped the original space by installing an expansive wall of glazing, which allows daylight to enter, and reflect off the striking blue bleachers of the initial design. It was important for the architects to preserve the tradition and identity of Bagneaux, while also extending, amplifying and modernizing the facilities. Needless to say, it was a balancing act.

Retaining the structure of the original building was also cost-effective, reducing the expenditures by about 40%, according to the firm's title architect Dominique Coulon. Around the existing structure, bleachers and swimming pools, the architects added an "insulated envelope" and the aforementioned "glazed curtain wall."