Superstar

The Construction of this Denver Pavilion was Inspired by Mines

By: Alyson Wyers - Published: • References: designboom
This Denver pavilion is like an above-ground mine and was designed and conceived by the Chilean firm Pezo von Ellrichshausen. The five-story structure is an experiment in architectural scale and gravity within a tall and narrow building. The airy architecture is constructed out of recycled beetle-killed timber sticks that are shaped into square modules. These modules compose the tower's foundation, which build on each other to create a sense of unity.

From afar the Denver pavilion looks like a transparent billboard. However, the inhabitable building looks more like a solid wall from the city. This varying visual effect only adds to the intrigue alongside the unconventional foundation. The mine-like aspect comes from the locally-sourced rocks placed strategically in the interior's shelves for stability's sake.

Photo Credits: designboom Stats for Gravity-Defying Wooden Walls Trending: Older & Average
Traction: 6,711 clicks in 57 w
Interest: 4 minutes
Concept: Denver Pavilion
Related: 104 examples / 80 photos
Segment: Neutral, 18-55+
Comparison Set: 38 similar articles, including: abstract geometric gazebos, functional art retreats, and shape-shifting pavilions.