The Family House Features a Gable Wall

By: Vasiliki Marapas - Jun 9, 2014
References: jrkvc.sk & dezeen
Located near Bratislava, The Family House is part of a new development in the village of Čunovo.

Slovakian studio JRKVC designed the compact home with a triple-glazed wall on the north side, helping to fill the interior with light without being too overbearing. Architect Peter Jurkovič explains, "It seems strange to design a glazed wall on the north side, but it works here because it's in the warmest part of Slovakia, with lots of sunny days." To ensure warmth, the architects installed two western-facing roof lights and smaller windows on the other facades.

The house, which features a simple design, is supported by a timber frame. To make the construction process easier and more affordable, the external walls featured structural insulated panels. The glazed wall was broken up into smaller panels so as not to require special skills or equipment for its assemblage.