Superstar

The Sohlbergplassen Viewpoint Elegantly Curves Around the Trees

By: Amelia Roblin - Published: Feb 24, 2014 • References: holmebakk.no and contemporist
The challenge of designing the Sohlbergplassen Viewpoint was to build something beautiful that would allow people to appreciate the breathtaking landscape of Stor-Elvdal, Norway, without taking away from the natural setting with an overbearing structure. The solution was a sensitive and artistic sort of boardwalk by Carl-Viggo Hølmebakk that would complement its surroundings.

The team climbed up on ladders over the site to discover the great views that Harald Sohlberg immortalized in his paintings. An undulating concrete floor plane was then erected with low walls, designed to dodge the existing pine trees. A framework of steel posts anchors the Sohlbergplassen Viewpoint into the ground at fine points, affecting the terrain and roots as little as possible. Grating was put into the floor to ensure the passage of sunlight and rain towards the soil.