Residence DBB is Physically Split Between the Old and the New

By: Joey Haar - Oct 25, 2016
References: govaert-vanhoutte.be & archdaily
Located in Belgium near Flanders Fields, the historic World War I battlefield, Residence DBB is steeped in history. So, rather than effacing that historical specificity when refurbishing the home, Bruges-based Govaert & Vanhoutte Architects created a startling visual representation of the bifurcation between old and new.

The Residence DBB building has a sharp division that separates the historical facade of the main building from the architects' renovation. On the historical side, the facade is made from pale red brick and the roof is covered in traditional small terra cotta tiles. The renovated faced, on the other hand has walls of thin gray timber and a roof of the same material. These two sides abut one another directly, an abrupt and ironic reminder of the temporal distance between them.