Soichi Yamasaki Creates a Nursery Design With Unconventional Shapes

By: Vasiliki Marapas - Jul 9, 2014
References: so1architect & dezeen
Tokyo-based architect Soichi Yamasaki came up with a nursery design for an extension of a preschool in Kashiwa, Japan.

The new building, which is perpendicular to the original structure, features house-shaped windows and small, square rooms lodged between octagonal play areas. All together, the building contains a new entrance, an office and five play rooms. Beneath an angular roof is an deck that resembles a loggia, which can be accessed from the rooms facing the playground.

Inside, the architect chose a framework of vertical beams that create pentagonal and hexagonal expanses. Any square spaces are used for storage or an extra play area. Yamasaki explains, "The small boxes not only support as a structure, but also contain necessary functions for nursing, such as a storage space for chairs and tables, restrooms, shoe cupboards and so on. Children love such small spaces."