The Mazama House Features a Raised Living Pavilion

By: Vasiliki Marapas - Dec 16, 2014
References: finne & contemporist
Finne Architects designed the 'Mazama House,' a contemporary wooden residence located in the secluded Methow Valley of Washington State.

The house is characterized by two volumes; the first being a two-storey bedroom wing, anchored to the ground, and the second being an elevated pavilion, raised by several steel columns, that houses the living area. The pavilion allows for better access to the surrounding views, most notably the meadow the residence is built upon, and protects the living area from the three to four feet of snow that Methow Valley experiences during the winter.

The rooftop of the pavilion, which is made of exposed wood, switches direction at each end, enhancing the sense of "lightness" that was introduced by elevating the volume in the first place.