Hofrichter-Ritter Architekten Lowers Addition into the Ground

By: Jamie Danielle Munro - May 27, 2014
References: hofrichter-ritter.at & designboom
Hofrichter-Ritter architecture firm did not want to overpower an existing sports structure with a new addition, so to solve this dilemma they decided to sink the hall into the ground at about nine meters. As a result, when one looks in through the glass doors from the outside, they peer down on the court.

While this is only a subtle change, it actually makes quite a difference in the overall look of the place. The building is much shorter since half of it is below ground, making the entire structure less intimidating. The short name for this project is the Blue Box, titled after it's shape and coloring of both the addition and existing sports center.

Photo Credits: designboom, hofrichter-ritter.at