This Colorful School Room Makes Use of a Once-Abandoned Space

By: Vasiliki Marapas - Oct 3, 2014
References: diazpaunetto & contemporist
Architect Víctor Díaz Paunetto transformed an abandoned building in Puerto Rico into a colorful school room. The original building was built in the 1960s and abandoned 20 years later. This is the first attempt at rehabilitation. The sustainable project, titled GELM Annex, is an example of how we can reuse and recycle materials to build anew.

The architect was challenged with a modest budget and time restrictions. Despite the limitations, he strove to create a structure that would be straight-forward, consistent and durable. To achieve this objective, the architect utilized corten steel for the skin of the structure. The perforated pattern of the steel is informed by the surrounding bamboo hedges, establishing a relationship to the natural surroundings.

The sun-screen of the steel is punctuated with colored glass panels, allowing colored light to filter into the space.