The 'be-MINE' Design is a Giant Play Area on a Belgian Hillside

By: Joey Haar - Oct 16, 2016
References: & archdaily
The be-MINE playscape is an attraction for tourists and locals in the town of Beringen, Belgium. Designed by architecture firms Carve and Omgeving, the landmark is as architecturally interesting as a modern building, but provides a joyful place to play outdoors instead.

As the name subtly references, be-MINE is built on a decommissioned coal mining site outside of Beringen. The hill on which be-MINE is built isn't a natural one -- rather, it is terril, or former rubble pile, from the excavated area.

The huge jungle gym climbs 60 meters up the side of the terril and consists of three play areas. These are the pole forest, the prismatic mountain play surface, and a staircase. The elements of the pole forest and faux-mountainside get harder to surmount as the altitude rises, offering kids more challenges as they age.