Superstar

The Joanneum Museum Extension Punctures the Cultural Hub's Square

By: Meghan Young - Published: • References: museum-joanneum.at and dezeen
The Joanneum Museum extension is definitely interesting. Instead of adding another wing or floor, four cavernous holes have punctured the courtyard in an attempt to create something architecturally artistic and fully functional.

Designed by Spanish architects Nieto Sobejano and local firm eep architekten, the Joanneum Museum extension is located in Graz, Austria. It connects three separate buildings, offering a new and shared underground entrance to each one. The abundant use of glass ensures that a lot of natural light seeps in.

The Joanneum Museum extension also introduces a conference hall, various reading areas and an archive to the Joanneum Museum complex that includes a regional library, an art gallery and a natural history museum. The Joanneum Museum extension is much more comprehensive than it first appears from above.