Jun Aoki Sunk the Omiyamae Gymnasium to Make Room for an Add-On

By: Jamie Danielle Munro - May 20, 2014
References: aokijun & designboom
Located in Tokyo, the Omiyamae Gymnasium was sunken into the ground by Jun Aoki to make more room in the area.

Instead of expanding the space outwards, the architect wanted to make more surface area with the existing structure. To do this, the buildings were sunk into the land, with the top part of the architecture then turned into a green space for walking and exploring. From the top it's difficult to see just how big the design actually is, however when one walks down from the roof area it's clear that the area is expansive. In true eco-friendly fashion, the building is also equipped with solar panels to help with the energy production of the facility, and ultimately reduce the carbon footprint of the place.

Photo Credits: designboom, aokijun

You can check out more of Maria Novozhilova's work on her website.