Superstar

The Wind Vault House by Wallflower Keeps Naturally Cool

By: Meghan Young - Published: Jul 22, 2013 • References: wallflower.sg and contemporist
The Wind Vault House might look like a contemporary barn with its rounded roof and overall large presence, but it was clearly inspired by a different type of structure by the sound of its name. Its expansive floor-plan nevertheless makes it the perfect home for a big family.

A three floor bungalow, the Wind Vault House boasts a total of seven luxurious bedrooms. Described as a "raised reinforced concrete tube," by the designers, the north and south ends have been left open in order to allow for a passive cooling system by way of the natural breeze from the coast. The use of cement helps the Wind Vault House to resist the east-west heat gain as well.

Designed by Wallflower Architecture + Design, the Wind Vault House is located in Singapore.