Superstar

The Vacarisses Waste Treatment Facility is Sustainably Designed

By: Jana Pijak - Published: • References: batlleiroig & frameweb
The Vacarisses Waste Treatment Facility by Batlle|Roig Arquitectes is located on the outskirts of Barcelona. Placed atop a waste landfill site, this sustainably designed space has energy efficiency in mind.

With its vast green roof, this waste treatment plant aims to integrate itself into its surrounding landscape. Featuring two large treatment areas, the building's roof is covered with circular pockets, equipped with earth, gravel, shrubs and weeds.

Saving energy, this structure generates its own water and power with the use of a sophisticated rainwater collection system and harvested waste that is converted into a useable energy source. Changing the way waste is traditionally handled, the Vacarisses Waste Treatment Facility in Barcelona stays true to the definition of sustainable design, going one step further in creating its own sources of energy. Stats for Polka-Dotted Rooftop Gardens Trending: Older & Mild
Traction: 1,982 clicks in 137 w
Interest: 3.5 minutes
Concept: Vacarisses Waste Treatment Facility
Related: 101 examples / 78 photos
Segment: Neutral, 18-55+
Comparison Set: 37 similar articles, including: prehistoric cartoon architecture, bio-glamour architecture, and european building photography.