The Tree Top Studio Uses Passive Cooling

By: Rahul Kalvapalle - Feb 18, 2015
References: maxpritchardarchitect & gizmag
The Tree Stop Studio is a pretty self-explanatory architectural studio conducted by Australian architect Max Pritchard. What's interesting about this project is that Pritchard constructed it for himself, as he was in need of a new home office but didn't want to make too many changes to his existing home.

The two-storey structure consists of a timber frame clad in golden plywood sheeting. Its total foorspace is 25 square meters, while its interior design mimics the pattern on the roof and wall of the studio, with bookshelves and windows thoughtfully placed to accentuate this effect.

The Tree Top Studio is not equipped with air-conditioning or heating, instead using passive temperature control to maintain comfortable conditions. A pair of vertical banks of glass louvers enable breeze to enter and keep the interior at a comfortable temperature.

This project shows that functionality and elegance don't have to be mutually exclusive to sustainability when it comes to architectural projects.