The Pod House Makes the Most of the Sunlight

By: Vasiliki Marapas - Jun 17, 2014
References: whitingarchitects & dezeen
The Pod house by Melbourne studio Whiting Architects is comprised of stacked concrete and timber boxes.

The guesthouse is located on a steep plot, near Australia's Great Ocean Road, and overlooks the ocean. The stacked design was decided upon to optimize for the view. The architects explain, "The house is primarily designed from the inside out for views and sun, but we were also conscious of creating a sculptural form –- a man-made imposition on the landscape."

The house, which sits adjacent to a larger home owned by the client's extended family, features terraces on three sides and indoor viewing areas, allowing the panorama to be accessed in different ways throughout the day. The house is described as being a structure that "changes with the seasons, and the time of day," making it a durable and long-standing investment.