Superstar

The Sunlighthouse Was Made Asymmetrically to Maximize its Eco Efficiency

By: Amelia Roblin - Published: • References: juritroy & archdaily
When you first look at the Sunlighthouse, you might wonder how the architects arrived at such an irregular form. Well, the whimsical asymmetry that this dwelling embodies is the result of some very thoughtful decisions made to meet the ultimate goal of producing the country's first CO2 neutral single-family home.

Most notably, the pitched roof of the sustainable Austrian abode takes a different slope on each side, with one shingled plane extending far lower than the other. This maximizes the area for the ideal placement of solar panels. Many unusually arranged windows also punch out of the locally sourced timber cladding, creating penetrable surfaces that amount to nearly half of the floor area inside. The interior of Juri Troy Architects' Sunlighthouse is five times brighter than the average domicile. Stats for Abstractly Roofed Abodes Trending: This Year & Popular
Traction: 5,033 clicks in 44 w
Interest: 1.4 minutes
Concept: Sunlighthouse
Related: 126 examples / 97 photos
Segment: Neutral, 4-55
Comparison Set: 46 similar articles, including: homogeneous modern farmhouses, scrap-constructed residences, and cute two-faced cottages.