The Russet Residence Makes Up for Lost Space

By: Vasiliki Marapas - Jul 15, 2014
References: splyce & contemporist
Splyce Design completed the 'Russet Residence,' a home located on a steep site in West Vancouver, Canada. From the west, the house offers views of the cedar and Douglas fir trees; from the south, the house looks out towards the ocean.

The home's location posed several environmental and geotechnical challenges. To comply with these conditions, the architects were forced to push the home's foundation eastward, a decision which resulted in lost space. To gain it back, the architects cantilevered the main and upper floors past the foundation. This is most noticeable in the dining room, which projects fifteen feet past the foundation. The architects decided against window frames, extending the glazing panels on all three sides of the room. As a result, the space almost becomes apart of the surrounding forest.

Nestled in the forest, the house appears modestly sized at first. It is only as one moves throughout the interior that they begin to understand how the home is oriented according to its topography.