This Modern Family Residence Features a Box Extension

By: Vasiliki Marapas - Jul 21, 2014
References: studio53.au & contemporist
Studio 53 converted an Australian workers cottage, originally built in the early 1900s, into a modern family residence.

The architects wished to enhance the existing craftsmanship of the home, as well as create more space within a relatively small site. This meant creating an extension on the ground floor that contains the courtyard, essentially blurring the distinction between indoors and out.

Upstairs, an addition was added by placing a 'box' on top of the lower level. A perforated screen featuring a floral motif covers it for sun protection. The architects explain, "Internally, the box is its own zone; bedrooms, bathroom and play room for the children. Externally[,] the box defines the character of the extension, highlighting the change from existing house to contemporary home in a sympathetic but contrasting manner."