Matthew Woodward Architecture Has Designed a Peaceful Getaway

By: Vasiliki Marapas - Apr 9, 2014
References: matthewwoodward.au & notcot.org
Located on a former fruit orchard in Somersby, Australia, 'Wirra Willa' is a serene and inauspicious pavilion designed by Matthew Woodward architecture. The pavilion is 775 sq. ft of pure peace and tranquility, surrounded by an equally-as-calm 387 sq. ft courtyard.

Woodward was inspired by another innovative piece of design, the 'Fansworth House,' designed by Mies van der Rohe. The similarity in both homes is the distinct sense that they are floating above the landscape in which they are situated. Woodward faced particular challenges in achieving this ethereal impression, seeking the approval of the local council.

Though the building needed to be raised twice to complete the process according to building standards, the hovering sensation stays intact. The floating aesthetic is rounded out with clean lines and simple materials -- steel, glass, concrete -- ultimately offering a place of respite and reflection.