This Home in Singapore has Historical Roots

By: Vasiliki Marapas - Sep 17, 2014
References: ong-ong & contemporist
ONG&ONG transformed a former shophouse into the '17BR-House,' a contemporary home in Singapore. The original building was constructed in the early to mid-1900s, functioning as a Peranakan shophouse. The new owners wanted to retain the history and personality of the structure, while simultaneously ensuring a livable space.

The first floor features an inner courtyard, offering natural light and ventilation throughout the home. A green wall and accompanying carpet grass completes the courtyard. This space becomes the focal point for the first floor, which has a lack of dividing walls, allowing for a fluid transition from the kitchen to the living area.

Beyond the courtyard, another visual attraction of the home is found in the spiral staircase. The dramatic structure features a vertical circulation; at its peak, a skylight provides an opportunity for natural light to descend into the home.