The Grass Cave House Embraces Clean Minimalism

By: Jana Pijak - May 15, 2014
References: makikotsukada-architects.jp & frameweb
The Grass Cave House by Makiko Tsukada Architects embraces minimalist design ideals. Inspired by a literal cave or grotto, the structure appears hidden between two residential homes.

The Japanese residential structure is located on a narrow plot of land in the hillside area of Yokohama. Its heavy and linear facade is supported by a series of slim steel columns that shade its interior from sunlight. This cave-like entryway also allows the home's inhabitants to park their car underneath its canopy.

The interior of Makiko Tsukada Architects's latest creation, The Grass Cave House features a range of frosted glass elements that let in natural light while maintaining a sense of privacy for the home's inhabitants. Adding to its cantilevered structural frame, dark-stained plywood "ensures a calm and cave-like atmosphere" inside the home.