The Giraffe House Plays with Dimension and Spatiality

By: Vasiliki Marapas - Jun 10, 2014
References: monkmackenzie & dezeen
New Zealand studios Monk Mackenzie and Glamuzina Patterson collaborated on the design for the 'Giraffe House,' a breeding shelter for the long-necked animals located at the Auckland Zoo.

The shelter was designed to accommodate the zoo's expanding heard. The architects were to keep their design both understated and affordable. Comprised of two dens, the shelter also has room to comfortably accommodate the giraffe's human keepers in a separate area. The architects created sectional overlaps with the internal volumes in order to contain its rather large occupants. They explain, "When designing for the tallest living terrestrial animal there is a wonderful opportunity to play up the verticality of space."

The slanted roofs are intended to portray the collision of two differently scaled species. The zoo staff enters from a cheerful yellow door situated in the lower section of the black-tinted timber facade, while the animals enter the building via a six meter door.