The Centipede Cinema by Bartlett School of Architecture Encompasses Guests

By: Alexandra Serrano - Published: Oct 23, 2012 • References: bartlett.ucl.ac.uk and dezeen
Characterized by its unconventional viewing area, the Centipede Cinema by the Bartlett School of Architecture is located in Guimar√£es, Portugal.

This project was commissioned by the European Capital of Culture and involved the collaboration Colin Fournier, Marysia Lewandowska and London-based design practice NEON studio. Guests are invited to view a film in individual 'nozzles' that provide a viewing space within the installation.

Sixteen of these nozzle modules allow visitors to experience an enclosed cinema space while their legs are rooted outside the structure. The installation is meant to represent the delicate balance between reality and fiction as it contrasts with the local scenery due to its modernistic design. Centipede Ceiling makes for a dynamic urban juxtaposition and stimulates involvement in culture for the residents of this Portuguese town.