BLUE Architecture Studio's Residence Design is Between a Wall and a Tower

By: Joey Haar - Nov 25, 2016
References: archdaily & archdaily
BLUE Architecture Studio's design for a house in Dengshikou, China, maximizes the space in a confined urban agglomeration. The house is built in a 'hutong,' which is a narrow alleyway that is common to cities in northern China.

Hutongs arose historically as the spaces between courtyard residences, with the most notable city to feature hutongs in its urban planning being Beijing. As urban populations have continued to grow, architects and planners have had to find creative ways to make use of space, and BLUE Architecture Studio's hutong house is an example of that.

The house is built in the narrow space between an old hutong wall on one side and a two-storey building on the other. The residence forms an 'L' between this figurative rock and hard place, giving it enough room for a family of six.