Rockstar

The Blantyre House Features the a Ground Floor Kitchen Studio

By: Vasiliki Marapas - Published: Jun 18, 2014 • References: williamsonchong and contemporist
Located in Toronto, Canada, the Blantyre House was designed by Williamson Chong Architects.

In order to preserve the 100-year-old Norway maple tree in the backyard of the site, the architects designed the kitchen studio so that it occupies the entire ground floor, forcing the living room to hover over the porch. The kitchen, which serves as the home's center, features millwork lining running through the pantry, cupboards, spice rack, refrigerator, ensuring cohesion and unity. The upper level of the home, which consists of a master bedroom and ensuite, is minimally designed and, most importantly, super private, shielding its occupants from the hustle and bustle of urban life.

The architects split a double-wide family lot into two for the purposes of sustainability.