Avondale Heights Library Offsets Simple Design with Bold Colors

By: Christopher DeLuca - Published: May 20, 2011 • References: h2oarchitects.au and archdaily
The Avondale Heights Library and Learning Center, designed by H2o Architects, is nothing if not out of the ordinary when it comes to what a museum should look like. The design of the institution, located in a suburb of Melbourne, Australia, is a simple one as a result of the budget allocated to the project and the functional aspects of the space. To offset that simplicity, the Avondale Heights Library uses a mind-bending mural to grab the attention of passing pedestrians.

In addition to the surrealist mural that plays with perspective, the Avondale Heights Library and Learning Center was designed with the goal of minimizing its environmental effects. It features solar heating and a water collection system and the positioning of the building maximizes natural daylight.