'Aperture Home' Features Interesting Natural Light Access

By: Joey Haar - May 8, 2017
References: stu-d-o & archdaily
Stu/D/O, a Thai architecture studio, has designed 'Aperture Home' with a unique and interesting method for creating natural light. The home's facade is made from white concrete slats that have seemingly random, pixel-like holes cut out of them, spilling squares of light into various sections of the home's interior.

Because Aperture Home's facade is a shell (viz. it isn't connected directly to the load-bearing supports of the structure,) the holes are set out from the home itself. Many of the walls in the interior column of rooms are glass, so different holes in the facade shine through those glass walls at different times of day throughout the year.

Aperture Home stands tall above the Bangkok streets. At four storeys, it's larger than many of the neighboring buildings in the residential area. The height also helps to conceal an interior courtyard that has a full grown tree as well as a garden area for relaxing and hosting gatherings.