Superstar

The Alam Family Residence Encourages Subtle Social Interaction

By: Amelia Roblin - Published: • References: id-ea and plusmood
If you come from a big family, you know the value of privacy, and the inhabitants of the Alam Family Residence by ID-EA Architecture may actually be fortunate enough to take it for granted.

The program of this large house in Jakarta, Indonesia, accommodates two related families, one a generation younger than the other, and the place they call home allows for all parties to carry on separately, providing open areas for communal interaction between them. Courtyards and multi-level indoor atriums serve this purpose, while on a greater scale, the perforated fabric of the structure embodies a similar principle.

The textured skin of this whitewashed dwelling acts as a brise-soleil, breaking up the impact of relentless rays of sun. Whether it's the living spaces or the penetration of the natural world outdoors, the Alam Family Residence by ID-EA is an essay on physical and figurative filters.