Rockstar

Ong & Ong Architects' Luxury Eco-Friendly Living at 55 Blair Road

By: Marissa Liu - Published: Sep 21, 2009 • References: ong-ong and croma-design.blogspot
The renovated residence at 55 Blair Road, Singapore, designed by Ong & Ong Pte Ltd, brings a balance between nature and modern living. 55 Blair Road is a light, open plan which is unusual for this type of Art Deco style terrace house.

The contrasting relationship between the metallic elements and subtle tones within the house create an exciting spatial relationship. 55 Blair road was originally renovated 10 years ago. The new owner believed it was too dark and desired more light in the living spaces. The residence was designed for a young professional and encompasses a restored traditional façade that envelops the new living space.

Bringing light into this long plot was an important consideration. A large air well divides the two sections of the house at 55 Blair Road allowing for maximum light to penetrate the living spaces. Aluminum wall cladding wraps around the home and reflect light into the living spaces. The void acts not only as a large light well but also encourages natural ventilation within the house. The lighting can be controlled by an integrated computer that can be used to set lighting moods within the house.

The main spiral staircase at 55 Blair Road depicts a rhythmic ribbon that ascends to attic space. The location is naturally lit by a roof cylindrical skylight that creates a vertical strik that can reach the bottom part of the stairs. This organic approach reflects the natural aspects of the house with a modern interpretation.